Köksinredning
En bra köksdesign tar hänsyn till dina önskemål och behov, samtidigt som den passar in i ditt köksutrymme. Vi ger dig konkreta tips som hjälper dig att utnyttja utrymmet på bästa sätt och skapa ett bra arbetsflöde.
De 6 grundformerna
Det finns sex grundformer som täcker de flesta köksutrymmen. Du kan utgå från den form som liknar ditt kök mest och få tips om hur du bäst inreder ditt kök.
Kök med köksö
Ett kök med en ö är en köksdesign många väljer för öppna köksutrymmen.
Köksön delar av rummet och ger extra arbets- och förvaringsutrymme. Du kan välja om köksön ska innehålla en eller två arbetszoner när du tänker på arbetstriangeln i köksdesignen.
Parallellt kök
Ett dubbelsidigt kök eller ett parallellkök är en bra lösning för det avlånga rummet – och för gångrum.
Lösningen ger gott om plats för matlagning och består av två bra arbetszoner vända mot varandra. När du ordnar ditt parallellkök kan diskho, spis och kyl placeras så att arbetstriangeln blir optimal.
Hörnkök
Hörnköket kallas även för ett L-format kök och kan ordnas så att du får en riktigt bra koppling mellan de enskilda arbetszonerna i arbetstriangeln.
Ofta låter hörnköket dig ha ett matbord i köksvinkelns motsatta hörn utan att kompromissa med arbetsplatsen.
U-format kök
Har du ett stort kök har du möjlighet att inreda det med ett U-format kök.
Här får du gott om förvaring och bordsyta. Se till att det inte blir för mycket utrymme mellan de tre arbetszonerna – diskbänk, spis och kyl – annars slösar du energi på att flytta mellan dem.
I-format kök
För trånga utrymmen är ett I-format kök en bra lösning.
I det I-formade köket är det viktigt att ha tillräckligt med avstånd mellan diskho, spis och kyl, för att säkerställa ett bra arbetsflöde och tillräckligt med bordsyta. Här kommer arbetszonerna att ligga i förlängning av varandra och därför inte skapa en triangel.
G-format kök
Ett G-format kök kräver mycket utrymme och är en ganska sällsynt köksform.
I ett öppet utrymme hjälper G-formen till att tydligt definiera köksdelen och ger plats åt tre perfekt placerade arbetszoner. Vill man ha integrerad sittplats finns det ofta möjlighet till detta i ett G-format kök.
Skriv ner dina köksdrömmar
Det kan finnas mycket på önskelistan när man ska inreda sitt nya kök. En snyggare design, mer förvaring, mindre slöseri med utrymme eller kanske mer bänkyta. Innan du börjar med köksinredningen är det en bra idé att ta dig tid att fundera över vad du gillar i ditt gamla kök och vad som saknas. Gör en lista över för- och nackdelar med din nuvarande kökslayout och ta med den när ditt nya kök ska ritas. Det säkerställer att alla dina drömmar går i uppfyllelse.
Inspiration
Köksinredning i praktiken
Hos HTH börjar vi naturligtvis med att titta på vilket rum köket ska vara i när det ska inredas. Finns det mycket eller lite utrymme? Är det smalt eller brett? Och var finns fönster och dörrar. Det spelar roll för hur köket kan inredas.
När vi känner till rummet är nästa steg att rita en köksinredning som uppfyller dina önskemål och behov.
Köksritning
Gratis inredningsförslag
Köket är din familjs mest använda rum, och ett nytt kök är en investering du ska vara nöjd med i många år. Därför hjälper vi dig gärna att ta fram ett gratis inredningsförslag som motsvarar alla dina drömmar och behov. På HTH har vi lång erfarenhet av att rita köksinredning som fungerar i vardagen. Vi har fingret på pulsen när det kommer till de senaste trenderna och känner till fördelarna och nackdelarna.
Boka ett gratis designmöteInspiration
Skapa ett bra arbetsflöde
När vi inreder ditt kök använder vi ofta "arbetstriangeln". Det är en enkel metod som hjälper till att inreda köket på ett lämpligt sätt. Vi ritar tre osynliga linjer som förbinder de viktigaste arbetsområdena: diskbänk, spishäll och kylskåp, vilket skapar en triangel.
Tanken är att de tre zonerna ska ligga relativt nära varandra för att skapa ett effektivt arbetsflöde som sparar tid. Du rör dig mer i det här området än i något annat område i köket.
En bra tumregel för den mest effektiva köksinredningen är att de tre linjerna tillsammans bör vara mellan tre och en halv och fem meter.
Kontrollera ditt arbetsflöde genom att dra linjer mellan diskbänken, kylskåpet och spishällen. Om zonerna ligger för långt ifrån varandra måste du gå många extra steg när du arbetar i köket.
Inspiration
Få arkitektparets bästa idéer
Se vilka överväganden arkitektparet Rikke och Kristoffer gjorde när de skulle inreda sitt nya köksrum, för att skapa utrymme för en stor familj och extra förvaring.
Inspiration
Förskjutna arbetsstationer
Om du ska möblera ditt kök med en köksö eller som ett parallellkök är det bra att fundera över var arbetsstationerna är placerade.
Om du har diskhon på ena sidan och spishällen på den andra, kommer du att arbeta rygg mot rygg när de två är placerade mittemot varandra. Om du däremot flyttar någon av arbetsstationerna får du mer luft och ett bra flöde i köket.
Inspiration
Var ska diskmaskinen vara?
Du kan optimera kökslayouten genom att placera diskmaskinen nära diskbänken och avfallsbehållaren. Då är det lätt att slänga matrester och skölja disken innan den placeras i diskmaskinen.
Ställ dig också dessa två frågor:
Hur tömmer du diskmaskinen? Kan du nå de flesta lådor och skåp när du står vid diskmaskinen, eller måste du gå runt i hela köket för att lägga undan saker?
Det är en bra idé att tänka igenom var du vill placera tallrikar, glas och bestick i förhållande till diskmaskinen, så att du optimerar arbetsflödet från början.
Om köket ska möbleras med en köksö, eller om det är ett parallellkök, kan du med fördel placera porslin mitt emot och bredvid diskmaskinen. Det kommer att göra din vardag i köket enklare.
Inspiration
Tänk på ditt kök som en arbetsplats
När du inreder ditt kök är det en bra idé att tänka på köket som en arbetsplats, där arbetsförhållandena självklart ska vara i ordning.
En av de viktigaste sakerna är bänkhöjden. Du kan hitta den perfekta höjden genom att mäta avståndet från armbågen till bänkskivan. Ställ dig framför bänken och lyft armen i en 90 graders rät vinkel över bänken. Avståndet bör vara mellan 10-15 cm för en bra arbetsställning.
En bänkhöjd på 90-95 cm passar de flesta. Som en allmän regel är det bättre att ha en bänk som är för hög än för låg.
Det är också en bra idé att montera ugnen på en bra arbetshöjd för att göra det bekvämare för dig att sätta in och ta ut varma saker.
Hitta butik
Upplev köket i verkligheten och få hjälp av våra köksexperter
Kom förbi din närmaste HTH-butik, upplev materialen med egna ögon och händer, få inspiration till inredningen och snacka med våra skickliga experter.
Hitta butik